Πλούσια μέρα

Υποδέχθηκα την μέρα με θέα τον μικρό κήπο που φροντίζει η γυναίκα μου. Είναι ευλογία να έχει κάποιος ένα τέτοιο χώρο στο σπίτι του. Είναι σαν να υπάρχει ένα ακόμα δωμάτιο, που προσφέρει ανάσες ανάλογα την εποχή.


Παίρνοντας το ποδήλατο τέλειωσα μερικές δουλειές στην Αθήνα κάνοντας και γυμναστική. Επιστρέφοντας είδα από μέσα τον τεράστιο τρούλλο του Αγίου Παντελεήμονα στην Αχαρνών. Επιβλητική ατμόσφαιρα. Προσκύνησα. Για λίγες στιγμές ο χρόνος σταμάτησε.


Το μεσημέρι είχα την πρώτη συνάντηση με την τάξη του Γυμνασίου Κερατέας για το φετεινό πρόγραμμα YouthDOCs.
Ο περσινός έπαινος έχει αναρτηθεί στον τοίχο και η όμορφη εμπειρία φωλιάζει ενθαρρυντικά μέσα στις καρδιές μας. Είναι αναζωογονητικό να συνεργάζονται οι μαθητές με αφορμή την παραγωγή μιας μαθητικής ταινίας. Είναι υπέροχο να συνυπάρχω ως ενήλικας δίπλα τους, αναβιώνοντας πάλι μαθητικά συναισθήματα.


Προετοίμασα την αίθουσα και μόλις σχόλασαν οι μαθητές ξεκινήσαμε. Προηγήθηκε η σύνταξη των ερωτήσεων που θα έθεταν σε ένα χαρακτήρα του σεναρίου, που δεν σας αποκαλύπτω ακόμα. Αυτό ήταν η αφορμή, ώστε να ενεργοποιηθούν και ταυτόχρονα να δουν βιωματικά πως στήνεται μία συνέντευξη. Παράλληλα ανακάλυψαν πως λειτουργεί η κάμερα και πως φροντίζουμε τον ήχο. Κλείσαμε με την καταληκτική συνεδρία, όπου είπαμε μερικά θεωρητικά και καθορίσαμε τι εκκρεμεί να γίνει.


Πριν επιστρέψω είχα την φαεινή ιδέα να επικοινωνήσω με έναν φίλο που μένει στην περιοχή. Συναντηθήκαμε σε ένα εξωπραγματικό χώρο και απολαύσαμε αυτά τα αυτονόητα που έχουμε στερηθεί τόσο καιρό. Αυτά που μας κρατούν ακόμα στην Ελλάδα.

 

Το τάμα

Το είχα τάξει και ήταν καθήκον μου να τηρήσω την υπόσχεση μου. Έφθασα στην Τήνο κατά τις 9.30 το πρωί. Το ξύπνημα από τα χαράματα, η μετάβαση στην Ραφήνα με το λεωφορείο, ο καραβίσιος καφές και το ταρακούνημα των κυμάτων, έδωσαν μια αγριάδα στο πρόσωπο μου. Έφθασα στο λιμάνι με την Παναγιά να στέκει στην κορυφή της ανηφόρας. Έκατσα αρκετές ώρες μέσα στον Ιερό Ναό και προσευχήθηκα. Βγαίνοντας κατηφόρησα προς την θάλασσα. Ένοιωθα αναπαυμένος και ανάλαφρος.